БСП и ГЕРБ внасят законопроект срещу домашното насилие. Поводът е Международният

...
БСП и ГЕРБ внасят законопроект срещу домашното насилие. Поводът е Международният
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ внасят законопроект срещу домашното насилие

БСП и ГЕРБ внасят законопроект против домашното принуждение. Поводът е Международният ден за елиминиране на насилието против дамите.

Готовност за законодателна самодейност против домашното насилие изразиха от парламентарните групи на „ Българска социалистическа партия за България “ и ГЕРБ-СДС по мотив Международния ден за елиминиране на насилието против дамите, който се отбелязва на 25 ноември.

Вяра Емилова от „ Българска социалистическа партия за България “ заяви в декларация от трибуната, че „ Българска социалистическа партия за България “ внася в Народното събрание Закон за отбрана от домашното принуждение. Основен проблем за потърпевшите лица от домашно принуждение се оказва неналичието на задоволително услуги, с които те да бъдат подкрепяни, уточни Емилова.

Тя означи, че съществуващите сега спешни центрове са непълен брой – едвам 13, и не всеки път в тях жертвите могат да намерят отбрана, защото потенциалът им е напълнен. У нас не се води в действителност публична статистика, само че по данни на неправителствения бранш от 30 до 50 % са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашно принуждение по време на изключителното състояние, уточни депутатът.

По думите на Емилова през 2022 година до  септември убитите дами са 19, като за 2021 година техният брой е 22. Пострадалите от домашно принуждение от началото на 2022 година до май  са 1738, като измежду тях доминират дамите, също по този начин и децата са уязвими – 409. Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ неведнъж сме упорствали за предприемане на ограничения за битка с домашното принуждение, добави депутатът.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви от трибуната, че се надява това Народно заседание, колкото и време да работи, да компенсира минусите в българското законодателство. Статистиката, за жалост, е доста неприятна. Всяка година слушаме по новините за от ден на ден и повече убити най-вече дами и девойки от техните сътрудници или съпрузи, сподели Захариева.

„ Това, което съгласно мен и съгласно нашата група би трябвало да създадем, е да довършим това, което е стартирано и няколко държавни управления работиха, а точно – да предоставим на жертвите на домашно принуждение най-съвременната отбрана в законодателството “, съобщи Екатерина Захариева.

Тя настоя, че би трябвало да се работи и за предварителна защита на казуса в учебни заведения, детски градини, обществени служащи, чиновници на Министерство на вътрешните работи, с неправителствени организации.

„ Много се надявам и мога да изразя нашата позиция от името на нашата група, че в случай че Министерският съвет не внесе този закон, който се работеше по време на държавното управление „ Борисов 3″, ние ще създадем това “, добави тя.

Андрей Гюров от „ Продължаваме Промяната “ в процедура по метода на водене означи, че дневният ред на хората отвън залата е тотално друг. Факт е, че има 16 законопроекта, минали на първо четене, и не са стигнали до зала, за сметка на това през вчерашния ден се разглеждаше Изборен кодекс, уточни депутатът.

Един различен закон, който, в случай че не беше свалено държавното управление „ Петков “ през лятото, в този момент щеше да бъде гласуван, и това е тъкмо Законът за отбрана от домашно принуждение, разяснява той. Има задоволително наболели проблеми и готови законодателни ограничения, които би трябвало да се гледат тук, а не Изборен кодекс, счита депутатът.

Междувременно от Министерството на правораздаването оповестиха, че над 200 правни съвещания на дами, потърпевши от домашно принуждение, са дали юристи, вписани в Националния указател за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години, регистрират от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в Международния ден за елиминиране на насилието против дамите.

За част от тях към този момент има издадени от съда ограничаващи заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в спешни центрове и благодарение на юристите водят каузи за наставнически права.

„ Националното бюра за правна помощ провежда срещи с локалните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе основаване на пилотен координационен механизъм в отбрана на жертвите по сексуален симптом. Така се синхронизира активността на адвокатурата, Министерство на вътрешните работи, съда, прокуратурата и обществените служби против домашното принуждение “, осведоми ръководителят на НБПП Наталия Илиева.

Една от задачите е всеки сигнал за домашно принуждение, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да дефинира юрист да отива на място и да съветва потърпевшия.

Днес пред Съдебната палата в София ще се организира митинг против насилието над дами – „ НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: Жени, Живот, Свобода! “.

По мотив днешния Международен ден за елиминиране на насилието против дамите, от Сдружение „ Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола “ оферират датата 29 ноември да бъде оповестена от държавното управление на България за Ден за възпоменание на дамите и децата, убити при домашно принуждение.
Източник: БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР